Friday, April 24, 2009

tagged....susah soalan tu..

assalamualaikum warahmatullah...

tuk adik zety..eh bukan...kanak2 yg terperangkap dalam gadis 19 tahun (zety kata bukan na..na x bersalah..)..

aduh susah soalan tu...apa movie yg na suka tengok....

boleh x na jwab lain kali ..cuma kat sini na nak highlight...na x suka tengok citer hantu...perang..ganas..na takut aaaaaaaaaaaaaaaaaa....x nak tengok......ada orang bg cd free pun x nak tengok................


tapi kalau citer yang x leh lupa tu....

memang la..titanic, kuch2 hota hai..( sebab tu movie masa kecik)... ishq...mann...byk hindustan la sbb dulu abg suka beli ....

bila da besar ni na suka tengok.....................emmmmmmmmm......jawab lain kali..nak fkir lu...hehe..asyik masuk histo je dlm kepala..soalan senang zety tanya da jadi susah daaa
huhu...kawan2 bio mesti kenal model dalam gambar ni kan? kan?kan?...ala jawab la yer..

gambar ni wat na terfikir..it is us to pattern our life...so pattern it, as best as u can as HambaNYA..

tapi, berdoa la agar diberi Ilham dan petunjuk dalam mencorakkan dan menjalani hidup ini dengan baik...

semoga dapat belajar sesuatu...

belajarlah dari setiap nafasmu...syukuri setiapnya...
wassalam...

Thursday, April 23, 2009

kapal itu sedang belayar..

assalamualaikum warahmatullah...

lama sudah x post dalam blog ni, exam, maklumla..huhu..

kapal ini sedang belayar? kapal mana?..isk kejap la..orang nak cerita la ni...

alkisahnya gni..

ada sebuah kapal 10 awak2, seorang nakhoda......kapal itu sedang belayar...ke mana? ala lupa nak tanya nakhoda tu...hehe..x lah..kapal itu sedang belayar ke sebuah pulau..pulau yang tidak lah jauh mana dari negeri asal mereka...namun, entah kenapa lambat benar perjalanannya...

seorang awak2 bertanya: nakhodaku..kenapa lambat benar rasanya perjalanan kali ini? ramai sudah awak2 lain yg merungut... jawab si nakhoda....entahla...hamba pun tidak tahu..hendak kata angin kencang saja tiupannya...hendak kata arang, penuh sudah kapal dengan kayu untuk dibakar... apa ya kurangnya?...pening sudah hamba memikirkannya....

datanglah pula awak2 kedua..nakhodaku, lama benar rasanya perjalanan ini...rindu benar rasanya dengan kampung halaman...namun, lambat lagi rasanya kita bisa pulang, kerana usahkan hendak bertolak pulang, sampai pun tidak lagi ke pulau...

jawab si nakhoda, sungguh hamba tidak tahu kenapa..tidak lagi mampu memikirkan perjalanan yang nampak semacam jauh ini..padahal kita tahu, jauhnya tidaklah mana berbanding pelayaran kita sebelum ini...beginilah tuan hamba..berikan hamba barang 2 3 masa untuk memikirkan lagi...



selepas dua tiga waktu..panggil lah si nakhoda kan semua awak2 nya. hentikan kapal ini dan datanglah semua berbicara bersama hamba....

maka datanglah semua awak2 berjumpa si nakhoda, dan bertanya lah salah seorang awak2 kepada nakhoda, oh tuan, kenapakah kita harus memberhentikan kapal ini, sedang kita tahu jaraknya masih jauh, bicara apakah yang penting hingga kapal yg masih jauh perjalanan ini diberhentikan?

sabar tuan hamba, walau kapal ini berhenti, sebenarnya ia masih dalam pelayaran, andai tidak diberhentikan kapal ini, mungkin masa yang diambil lagi banyak...dengarlah bicara hamba ini nakhoda2 ku dan berbicaralah bersama hamba....

sudah hamba perhatikan...kenapa lama benar masa yang kita ambil untuk sampai..dan hamba rasa hamba tahu apa sebabnya....apakah sebabnya tuan? tanya seorang awak2?

sebabnya begini..hamba perhatikan yang datang bertanya hamba kenapa lambat tiba..dua orang sahaja..itupun setelah sekian lama kapal ini belayar dengan kelambatan yang semua orang perhatikan... kenapa hanya dua yang lain mana?...hamba bertanya pada yang lain...kenapa tidak bertanya sebab kelambatan kita..jawab mereka...cukuplah mereka berdua yang bertanya..jawapan yang akan diberikan tuan nakhoda tetap sama...

sambung si nakhoda..hamba teruskan lagi pemerhatian..kenapa kapal ini lambat...ditilik-tilik, diperhati-perhati...rupa-rupanya..ada seorang antara awak2 kapal ini yang diam sahaja perlakuannya...bukan tidak bekerja tetapi sedikit kerjanya dari orang lain ....
ditanya kenapa...jawabnya...usah tuan nakhoda risau..tanpa hamba..kapal ini tetap belayar..lagipun sebanyak manakah keringat hamba ini membantu...hamba ini hanya awak yg kurus yg tenaganya tidak memberikan peubahan, ada atau tidak sama sahaja...

lalu, si nakhoda berkata, tuan hamba..sedarkah tuan hamba kapal ini telah belayar dengan lambatnya...jawab si awak2...oh benarkah tuan, kapal ini belayar dengan lambat...kenapa hamba rasa sama sahaja...

jawab si nakhoda..tuan hamba, tuan hamba yang tidak mahu untuk merasakan..memang benar kapal ini tetap belayar...dan sedang belayar...walau tanpa tuan hamba..namun lihatlah..adakah sama pelayaran kita kali ini dengan yang dahulu..

tidak bukan? kenapa? kerana tuan hamba telah menjadi salah satu penyebabnya..tuan hamba tahu apa kesannya..sudah tentu kita lambat sampai ke pulau itu..namun tuan hamba tahukah tuan hamba kesan yang lagi teruk tuan hamba sebabkan... tuan hamba telah menyebabkan usaha awak2 lain terjejas...

tahukah tuan hamba mereka juga punya keluarga untuk difikirkan..punya hal untuk dilakukan..kenapa..kenapa tuan hamba sanggup menjadi dia, dia yg menyebabkan usaha yang lain tidak terkesan mana...

jawab si awak2 tadi..ya benar hamba mengaku hamba silap..namun tuan...tidakkah tuan terfikir..kami hanya bersepuluh..tidakkah mereka perasan sikap hamba ini...dan kenapakah mereka tidak menegurnya....

jawab si awak2 lain..bukan kami tidak mahu menegur..tapi kami punya kuasakah untuk menegur...sebenarnya kami sakit hati dengan dia..kerana dia semacam tidak bersama kita..dalam pelayaran ini...

maka bangunlah berdiri si nakhoda dr duduk dalam bicara...awak2 ku...inilah sebenrnya yang terjadi..inilah penyebab sebenarnya..bukan dia yang berdiam diri sahaja yang bersalah..tetapi kita semua....

kenapa?

hamba mulakan dengan diri hamba..hamba nakhoda nyang lemah asyik berfikir hingga tidak dapat bertanya tuan hamba semua masaalah kita bersama..tidak hamba menegur silap tuan hamba semua...

apa silap kami tanya awak2 bersepuluh?...

hamba mulakan dengan yang diam..seperti hamba katakan tadi...jangan kerana kita yg lain terjejas sama..adakan usaha untuk melihat perubahan di sekeliling..jangan tuan hamba harapkan orang lain...untuk menjadi mata melihat perubahan yang berlaku..kita sekapal...andai sedikit yang mampu lakukan lagi baik dari tangan kosong yg kita berikan..

dan tuan2 hamba yang lain....kita sekapal..ada antara kita yg leka..tegurlah ...andai kita tidak menegur..jangan disalahkan dia melambatkan kita...andai kita tidak punya kuasa..serahkan pada yang ada..dan andai..si nakhoda x berbuat apa2..tegurlah sama.. lagi..jika rasa nak tahu tentang apa kuasa yang kita sepatunya ada..tidak salah bertanya pada nakhoda...

mungkin ini sebabnya..kapal kita belayar dengan lambat sekali..bila semua tidak mampu bekerjasama ..luaran dan dalaman..

mulai hari ini..hamba harap kita semua mampu bekerjasama menggerakkan kapal ini...

maka kapal itu terus belayar...

habis da cerita..

jangan disebabkan masalah hati ..lambat sungguh kita sampai..sedang kita punyer banyak perkara lagi untuk dilaksanakan..

kesimpulannya....
bersihkan hati kita...cuba buat yang terbaik..supaya kita x jadi penyebab kepada tidak berjayanya urusan orang lain..isk ni na yg kata ..bukan nakhoda tuh..

semoga kita dapat belajar sesuatu...

belajarlah dr setiap nafasmu...
wassalam..

Sunday, April 19, 2009

roti bakar...

assalamualaikum warahmatullah..

pagi ni nak cerita pasal roti bakar..emmmmmm...sedapnyaaaaaa breakfast ngan roti bakar..
hehe...nape ngan roti bakar? ..

alkisahnya gni..
di pagi yang hampir tengah hari ni...ada lah hamba ALLAH bakar roti gardenia..
tengah2 dia bakar roti bakar tu..tiba2 ..jeng3x...

tiba2 hidung ni terhidu bau hangus.....maka tertanya2 la..."M, nape bau hangus ni...? nape ngan roti tu?"...lbey kurang la dialog dia gni.
pastu kitorang tgk lah roti tu apa da jd..mula2 yg hangus nye cket jer..pastu kami rasa toaster tu ada masalah so, M bakar la skali agi....n hasil nya..fuyyyyyyooooooo....



nape cam tu skali....

hmm..toaster tu yang salah..hehe..

dr peristiwa ni na pun terfkir la...kan lagi ok kalau dia sedang2 jer...
sama lah ngan hidup kita....

dalam hidup ni kita kena bersederhana..xleh la terlalu biasa...n tidaklah terlalu melebih-lebih...




kalau melebih2 jadi macam roti tu la..hehe..x sedap dipandang....n kalau terlalu biasa pun xleh gak..kita kena ada usaha untuk sentiasa buat yang terbaik dan memperbaiki diri...

analoginya kat sini..kita lah yang membakar roti tu..kita lah yang pilih nak roti yang macam mana..
kita jugalah yang menjalani hidup ini..kitalah yang mencorakkan hidup ini...kita lah yang pilih untuk menjadi orang bagaimana...sederhana atau biasa..atau melebih2....
buat la pilihan terbaik untuk mencorakkan hidup anda..supaya cantik dipandang manusia...mulia pada pandangan ALLAH...


hmm..xnak cerita panjang2 sebab nak sambung study..

cuma tu lah..bersederhanalah dalam banyak perkara...

semoga kita dapat belajar sesuatu dari setiap yang berlaku dalam hidup kita...
dan..
belajarlah dari setiap nafasmu....

semoga kita sentiasa dalam redhaNYA....

wassalam...

p/s: M kata.."na roti tu kat belakang dia lagi hitam"
artikel ini mendapat kebenaran dr M..
M memang nama sebenar

Saturday, April 18, 2009

mimpi itu...

assalamualaikum warahmatullah.....

apa khabar semua? camne study ok? asignment ok? eh..eh..asemen da abis la..tidur ok? hehe..

post kali ni bertajuk mimpi itu...ni sebab tdo pada wkatu yang x patut la ni sampai termimpi-mimpi perkara yang tak patut...

Ya Allah aku berlindung padaMU....

mimpi apa na? mimpi apa? isk..x sabau plak dia nak tau..nak citer la ni..sebelum tu..moga kita semua dapat pelajari sesuatu dari apa yang na nk tulis ni...

semalam..di petang yang hening...dari selepas zohor bersambung ke asar, na telah tertido dengan sengaja,hehe,..isk x baik betul tido lama2..masa berlalu begitu saja....Astaghfirullahal'azim....

masa ngah2 syok tidur tu, na pun mimpilah....mimpi dia camni..sebelum tu mimpi tu ada kaitan ngan program pergi zoo...kawan2 sekelas ingat x program 'jom bersama masuk zoo'?.. huhu..memang mimpi tu lbey kurang la cuma mimpi dr part masa naik bus nak start perjalanan ngan masa berhenti rehat tengah jalan jer....


pada na mimpi tu agak sdey la..pendekkan cerita...na cerita part yg menyedihkan tu je la yer...

dalam part tu, kita on the way nak g zoo, dalam bas la ni, tengah2 excited nak g zoo tu, baru na prasan yang na pakai pelik dr kebiasaan na pakai. pelik macam mana? ha..pada sesetengah orang x lah pelik..sebab hari ni ramai yang pakai gitu..tapi pada na agaklah pelik...

dalam mimpi tu na perasan yang na pakai baju lengan pendek, maksudnya, lengan na terdedah la, memang la pakai tudung, na memandang berat perkara ni disebabkan watak dalam mimpi tu adalah na.. huhu...

"alah na, mimpi macam tu pun nak kecoh ke? biasa la tu pakai baju lengan pendek, x kena samannya".. mungkin itulah yg sesetengah orang akan fikir bila na kecoh pasal mimpi ni..

tapi kalau bleh na nak na n kita semua amik pengajaran kat sini. Alhamdulillah walau na bukanlah orang yang sangat baik dari segi pakaian tapi na masih syukur kerana setakat hari ini, hati na x pernah terdetik untuk pakai baju lengan pendek di depan umum(khalayak yg ada lelaki)...... kenapa? sebab semua pun tahu kan aurat perempuan kat mana? bermula dari mana hingga ke mana? na rasa semua dah tahu..tapi xpelah na ulang sekali lagi kat cni...

aurat perempuan adalah dari hujung rambut sehingga hujung kaki kecuali bahagian muka dan tapak tangan....jadi lengan termasuk x? termasuk la kan..dats y na harap ..hati na masih tertutp dari menjadi orang yang membuka aurat seperti dalam mimpi tu....Ya Allah aku berlindung padaMU.....

ada orang kata isu aurat ni adalah perkara kecil...kalau ada yang berpendapat begitu..na pun ada pendapat na..kalau ini perkara kecil..kenapa yang kecil ini pun kita x boleh jaga....na sebenarnya takut..ni untuk diri na sendiri jugak dan sape2 je yang nak terima....takut apa na? na takut..takut andai na tergolong dalam orang yang x kisah pada perkara yang kecil..na akan jd lagi x takut atau x kisah untuk membuat perkara atau kesalahan yang lagi besar...contoh kesalahan yg lagi besar ialah menjadi seorang yang x bertudung dan seterusnya....Ya ALLAh aku berlindung padaMu... sebab itu lah kita harus cuba menjaga perkara-perkara yang kita rasa kecil tapi boleh menjejaskan hati dan iman kita....

lagi satu..kita semua kena ingat...tutp aurat tu kan hukum... kita ni berada di bumi ALLAH...kalau bukan hukum dia yang kita nak ikut..hukum sape lagi?....meh la kita sama2 fikir...


dalam sehari-hari kita x tahu berapa banyak dosa yang kita lakukan...oleh itu..lebih baik lah kita menjaga diri kita semampu mungkin dari tertambahnya dosa dari perkara yang kita rasa biasa je tu..contohnya dalam bab tutup aurat....

satu agi soalan..semua orang jawab sendiri yer..soalan ni na selalu tanya pada diri na..
Kalau bukan kita yang nak jaga aurat kita..sape lagi yang nak tolong jagakan?...

kadang2 ada juga kawan yang kata..nak buat macam mana..hidayah x sampai lagi..betul..hidayah tu hak ALLAH..tapi kita kena ada usaha untuk mendapatkannya.. contohnya..kalau kita nak mintak parent kita belikan sesuatu...sebelum kita minta kita mesti tunjukkan sikap yang baikkan? supaya mak n abah percayakan kita n dia lebih mudah nak bagi...contoh je la..

na harap dr post na pasal mimpi na ni kita dapat belajar sesuatu... cuma semakin hari umur kita semakin bertambah..namun semakin bertambahkah kesedaran kita?

marilah kita sama-sama berdoa agar kita tergolong dalam kalangan hambanya yang menjaga aurat dan mengekalkan hati kita untuk menutup aurat..sesungguhnya semua ini adalah ujian dari ALLAH..walau ada yang masih berat untuk menutup aurat..marilah kita sama-sama belajar melakukannya...ingat..kena ada usaha...

kesimpulannya...jom pakai seelok mungkin...tutuplah aurat...
elakkan pakai baju lengan pendek...bertudunglah...dan berstokin lah....
kita semua tahu bhg mana yang aurat kan..jadi moga ilmu yang kita tahu x menjadi sperti pokok yang x berbuah...ilmu yang x diamalkan seperti pokok yang x berbuah...

na harap..xde yang terasa hati ngan artikel ni...andai ada na pohon kemaafan....
namun..sekali agi na nyatakan..na benar2 takut mimpi itu jadi realiti..takut untuk menjadi orang yang x mampu nak jaga aurat lagi....Ya ALLAH aku berlindung padaMu...

sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah...
semoga kita semua dapat pelajari sesuatu..

belajarlah dari setiap nafasmu dan syukuri setiapnya...

moga kita sentiasa dalam redhaNYA...
wassalam..

p/s: walau ada gambar yg x clear tulisan dia..na harap anda pernah tgk gambar ni kat mana2 ..n moga anda dpt mesej yg ingin disampaikan...

Friday, April 17, 2009

lirik lagu nasyid ibu dari zulfan kat bhg bawah blog ni..

Sejenak hatiku mula tersungkur,
Bila terkenang ibuku nun jauh,
Aku di rantauan penuh kerinduan,
Bersama harapan pulang ke pangkuan.

Biarpun anakmu jauh di mata.
Namun di hati tak pernah ku lupa,
Wajah manis ibu, tutur kata,
Menjadi penyubur semangat jiwaku.

Walau selaut kucurah baktiku,
Walau segunung kutabur jasaku,
Namun takkan dapat kubalas,
Pengorbananmu waktu kecilku.

Untukmu ibu salam sayangku,
Doa dan restu kupohon darimu,
Agar dimudahkan laluan hidupku,
Menempuh dugaan di medan ilmu.

Alangkah rindunya belai kasihmu,
Alangkah indahnya mutiara katamu,
Ingin rasanya bertemu kembali,
Kenangan dahulu yang harum mewangi.


rasanya salah seorang sahabat , khas buat dalilah, yang suka sangat dengar lagu ni..
so, lagu ini untuk dia dan semua yang tengah bc blog ni...

moga kita sentiasa dalam redhaNYA..
wassalam..

postku pagi ini...


assalamualaikum warahmatullah...

selamat pagi semua...

apa ye tajuk post hari ni...
hmm sebab x tahu da nak buat tajuk apa jadi tajuk dia ialah post ku hari ini...

sebenarnya hr ni na nak cerita pasal status ym....nape ngan status ym? sabar2... ada la ceritanya...

alkisahnya begini,.

semalam dan selalunya ada macam2 status ym yg kawan2 tulis..penuh prasaan la, ada yg sdey, epi, blurr, penuh persoalan, n mcm2 agi,, status yg xde perasaan pun ada, yang rilek2... memang pelbagai lah kesimpulannya...

namun, dlm byk2 status ym ni...semalam ada la beberapa status yg menarik ...menarik untuk na ber...ber..ber apa ya? ber... berikan pendapat lah kot...

ada status yang berbunyi? "sape yang buat dulu?"..ni dalam konteks masalah misunderstanding la ni ye..bukan dalam konteks wat kerja...kalau konteks wat kerja..orang yang wat dulu tu yang paling baik...
jap..sape yg buat status ni ..ni na amik contoh je yer..jgn trasa la plak....

bagus soalan tu, sape yang buat dulu....
sape? sape? sape? walau soalan ni sama, biasanya selepas "sape yg wat dulu" diutarakan, soalan "sape?" plak akan ditanyakan....

hmmm...
memang sbenarnya sape yang buat dulu tu kita perlu jelas jawapan dia, tapi sekali fikir, soalan sape wat dulu ni jauh juga untuk sampai ke penyelesaian.....

kenapa? isk banyaknya soalan pagi ni?

sebab biasanya orang yang bertanya sape yang buat dulu, dia x nak mengalah selagi yang dia anggap buat dulu tu x mengaku dialah yang buat dulu...isk berbelit-belit..

lagi satu, jangan lah kita sentiasa mempersoalkn sape yang buat dulu, kerana perkara yang dulu xkan dapat kita ubah....kalau kita tahu sape yang buat dulu pun, nothing change, cuma ego kita je yang menang,..........jadi kalau xleh tanya sape yang wat dulu, apa yang nak ditanya?,,, ni pendapat na...lain orang lain pendapatnya....

dari bertanya, sape yang buat dulu, lebih baik tanya sape yang buat paling akhir? or who make it da last, sbb who make it da last ni ada dua kemungkinan ..pertama he or she make it da last because of ego, kedua because dia masih rasa jauh untuk membaiki keadaan, ala, tiga la ,,ketiga dia masih lagi menyalahkan pihak yang satu lagi...
kenapa dia? sebab dia lah orang yang terakhir, orang yg terakhir ni boleh juga termasuk orang yang buat dulu tu, ni kalau orang yang buat dulu tu x nak mengalah so, dia akan teruskan bersikap.................( boleh isi sendiri) hingga ke akhirnya....

orang yang buat dulu yang telah berusaha mambaiki keadaan adakah dia patut disalahkan lagi? atas dasar atau dengan sebab dialah yang buat dulu... so dat is y na kata dr bertanya sape yang buat dulu , baik kita tanya sape yang buat da last?



lagi baik kalau kita tanya...sape yg akan start (berusaha membaiki keadaan) dulu..dari kita tanya sape yang telah start (the problem) dulu.....

namun yang penting kat sini, siapapun kita,
kita kena belajar, belajar apa?
belajar untuk:
memaafkan ....berusaha membaiki keadaan....tidak sentiasa salahkan orang..muhasabah diri....

dan paling penting once a problem start, even if we r da starter, never be the last person who continue doing da prob...

moga ada yang faham post yang berbelit-belit pagi ni ..(hihi..mungkin sebab x breakfast agi)...
jangan ada yang terasa..ni contoh jer.....status tu pun contoh jer...

moga kita dapat pelajari sesuatu dalam setiap perkara...
belajarlah dari setiap nafasmu....

moga kita sentiasa dalam redhaNya..
wassalam...

Thursday, April 16, 2009

its over...

assalamualaikum warahmatullah...

its over..
apa yang dah tamat@habis tu? kursus bahasa ....

alkisahnya begini,
saya telah mengambil kursus bahasa sejak semester 1 lagi dan ketika itu berhasrat untuk sambung hinggalah tamat semester tiga. Namun, saya rasa cukuplah setakat semester dua sahaja ..
kenapa? haa mestilah ada kisah atau peristiwa...

its over, alhamdulillah setelah 14 minggu berjaya juga saya menghabiskan kursus ni.. sebenarnya kalau diikutkan hati daripada minggu kedua lagi nak drop kursus ni sebab tiada kawan yang sama batch tapi, bila ingat balik tujuan mengambil kursus maka saya decide untuk meneruskan..
hmm...kat sini nak ucapkan ribuan terima kasih kepada faatihah kerana sudi mengambil kursus ini bersama saya semasa semester satu dulu, namun dek kerana kesibukan semester dua saya redha untuk meneruskan kursus ini seorang diri...pengalaman berharga tu ..hehe..

pada minggu awal semester saya masih lagi sangat seronok berada dalam kelas kursus ini, namun pada minggu ke brapa ye saya mulai rasa tidak selesa...
alkisahnya begini, kelas itu mempunyai pelbagai bangsa dan agama... Alhamdulillah kami semua dapat menjadi rakan sekelas yang baik...
namun, pada suatu hari ...pensyarah kami telah berbicara pasal agama dan amalan atau adat dalam agama...sebenarnya saya sendiri pun sudah biasa berbicara pasal agama dengan kaum lain...dan kami dapat bertoleransi...

namun kali ini, telah menjatuhkan semangat saya untuk belajar dalam kursus itu, disebabkan apabila pensyarah bertanyakan pasal persoalan agama dan bercerita dengan cara yang seakan-akan tidak menitikberatkan sensitiviti kami pelajar muslim... sehinggakan ada salah seorang rakan sekelas yang beragama bukan islam yang backup dan mengatakan semua agama ada keistimewaan sendiri...

pada ketika itu, kami pelajar muslim agak tidak senang duduk, ye lah semua orang mesti faham agama yang dianuti. dan saya dan rakan-rakan cuba menjelaskan apa yang dilihat semacam tidak jelas pada pandangan pensyarah itu...dan perkara ini berlangsung selama 2 atau 3 minggu, namun, walau sensitivti kami tercabar kami masih berjaya mengawal emosi untuk menjelaskan dengan baik kerana jangan kita biarkan emosi mengawal segalanya takut nanti apa yang sepatutnya kita jelaskan kepada orang menimbulkan isu ini tidak kesampaian..

sesungguhnya saya masih menghormati pensyarah saya itu dan mengganggap mungkin dia bertanya isu ini kerana dia tidak tahu..
selain itu kerana dia lah tempat saya menuntut ilmu , jadi walau macam mana pun kita mesti menghormati guru kita... dan berharap supaya suatu hari nanti dia lebih sensitif dalam isu agama apabila melibatkan pelajar pelbagai bangsa... sungguh toleransi itu penting... that is apa yang saya dapat pelajari dalam situasi ini...

namun lebih penting saya belajar ialah untuk sabar sehingga kursus tamat, sabar dari drop atau putus asa awal2...perkara sebegini sebenarnya boleh membuatkan kita rasa tidak selesa untuk ke kelas..namun, andai kita give up begitu sahaja, matlamat kita belajar untuk menuntut ilmu Allah ini tidak kesampaian, dan ingat semua ilmu adalah hak Allah, dan seboleh-bolehnya kita tuntutlah ilmu sebanyak mungkin..
dari buaian hingga liang lahad..

rasanya seperti saya tidak pernah menceritakan perkara ini kepada rakan-rakan. ada sebabnya: yang pertama, bimbang kalau-kalau saya telah meburukkan pensyarah itu, dan juga saya bimbang jika ada rakan-rakan yang bercakap-cakap dan boleh merangsang saya untuk tidak menghabiskan kursus ini, dan juga bimbang andai saya bercerita saya give up kerana memang memerlukan kekuatan mental untuk bersabar menghabiskan sesuatu kursus yang mana kita sudah tidak lagi berasa selesa ,menghadirinya...dan memang sikap saya untuk tidak suka mendengar jika ada orang yang bercakap-cakap di depan saya perihal kekurangan sesuatu yang saya sedang ambil..ini adalah kerana apabila kita membuat keputusan, memang kita dapat analisa kelemahan dan kelebihan, jadi apabila sesuatu itu sudah kita putuskan bermakna kita sanggup untuk menghadapi kelemahan itu.

cuma apa yang dibimbangkan ialah kesanggupan kita itu akan luntur apabila ada orang yang bercakap-cakap bukan bersifat membina tetapi mengkritik yang boleh menjatuhkan semangat kita. jadi apa yang dapat dipelajari kat sini..setiap yang kita perkatakan, andai itu kritikan biarlah membina, andai itu teguran biarlah dengan caranya, dan andai itu kelemahan biarlah kena pada tempatnya..agar kita tidak menjatuhkan semangat dan keazaman seseorang. mungkin dia lebih berpandangan jauh dari kita, anda kita rasa tidak, bercakaplah dengan cara baik dengan dia tetapi bukan bercakap-cakap, berbeza tu...

alhamdulillah...kursus itu telah berakhir, bukan bermakna saya tidak akan lagi mengambil kursus itu selepas ini tetapi mungkin lain masa dan lain gurunya, kerana menuntut ilmu itu biarlah berterusan, long-life learning..minal mahdi ilallahdi, dari buaian ke liang lahad...

sekali lagi ingin di highlight kan kat sini... apabila kita berada dalam kalangan bangsa yang berbilang dan berlainan agama, jagalah bahasa kita, perlunya toleransi dalam banyak perkara, supaya kita membawa sesuatu yang baik pada pandangannya, dan jangan kerana kita terfitnah agama...moga kita dapat pelajari sesuatu dari setiap peristiwa dan juga berusahalah dan jangan putus asa mengisi dada dengan ilmuNYA...

hormati guru anda setiap ketika..
moga kita sentiasa dalam redhaNYA...

wassalam.

Wednesday, April 15, 2009

hayatilah nasyid ni...

video

assalamualaikum warahmatullah...

moga kita semua sentiasa dalam redhaNYA...

jom kita...bukan jom bersama masuk zoo..jom kita...

assalamualaikum warahmatullah...

Alhamdulillah siap sudah buku log pengurusan ko..so, sempatlah rasernya nak tulis seseuatu kat blog ni...

title kali ni jom kita...bukan jom bersama masuk zoo...tapi jom kita sama membuat kebaikan..atau jom kita berlumba-lumba kearah kebaikan...
kenapa entry ni dipilih?

InsyaALLAH setiap yang berlaku disekeliling akan sy cuba kutip sesuatu darinya atau dari peristiwa itu.
Alkisahnya, ada suatu hari masa nak turun bas di kampus, kita kan akan ikut turn nak turun bas, ye lah pintu bas kan kecil macam kapilari darah, at one time satu red blood cell jer yang bleh lalu kan, gitu jugak lah pintu bas dan ruang tengah antara kerusi kiri dan kanan bas, dalam satu masa seorang je bleh lalu..dan yang duduk akan cuba mencelah antara yang berdiri untuk turun..hmm..mungkin sebab kita semua mengejar masa ..jadi terfikir...jeng3x..
terfikir bahawa andai satu hari kita bukan dalam tergesa-gesa, apa salahnya kita memberi laluan pada yang ingin keluar dulu..dah jadi satu kebaikan kat situ..

Apabila fikir-fikir balik kita ni tak berapa banyak buat kebaikan dalam hari-hari kita, menderma pun jarang sekali..lagi-lagi akhir semester ni.. jadi jom lah kita sama-sama menderma, contohnya kepada surau dan sebagainya, walau yang kita dermakan tu sedikit tapi, bukan kuantiti yang dipandang tapi keikhlasan, biarlah berapa pun yang kita dermakan sekurang-kurangnya kita cuba semampu mungkin melakukan amal jariah yang kita tidak tahu masih ada kah peluang untuk kita lakukannya selepas ini..dan jom kita sama-sama berbuat kebaikan , contohnya peristiwa atas bas tu...

selain peristiwa tu, ada lagi peristiwa yang buat saya sedar bahawa memang kita memang banyak sebenarnya peluang untuk berbuat kebaikan..


peristiwa ni melibatkan kawan sekelas sendiri..alkisahnya, semalam saya berpuasa, ditakdirkan saya ke kedai untuk membeli juadah dengan seorang rakan yang ingin membeli makan malam, tengah-tengah menunggu makanan yg dipesan sampai, kawan saya ni telah meletakkan kelapa jelly di depan saya dan katanya "ambillah buat berbuka" ...
memang kita dah biasa ada orang belanja tapi kali ini rasa macam ada sesuatu yang boleh diambil pengajaran kat situ, kawan saya ni telah mengingatkan bahawa bersedekah untuk seseorang berbuka puasa banyak pahalanya...dan dia telah menguatkan lagi hasrat untuk masukkan entry jom kita berlumba-lumba berbuat kebaikan...

Dalam surah Al-Baqarah,ayat 148, Allah berfirman yang bermaksud:
'Bagi semua kaum ke arah manapun mereka menghalakan muka, Dialah juga Tuhannya. Maka berlumba-lumbalah kamu semua mengerjakan kebaikan. Dimana sahaja kamu berada pasti Allah akan mengumpulkan kamu semua.'


ada lagi peristiwa, kali ini moga kita semua dapat ambil sesuatu darinya, juga melibatkan kawan sekeliling dan ia mungkin juga pernah dilakukan oleh saya sendiri.
alkisahnya begini,..
Mungkin disebabkan banyaknya assignment atau dekatnya exam atau apa-apa pun, kita telah menjadi seorang yang lokek senyuman, bukankah senyuman itu sedekah, tak apa sebenarnya kalau kita yang rasa susah untuk memberi senyuman namun, bila ada yang dah senyum kepada kita, cubalah sebaiknya untuk membalas balik, dan jika tidak mampu juga mintalah maaf selepas itu, kerana bimbang yang memberi senyuman terasa hati, dan sy sendiri pun rasanya pernah juga berbuat begitu jadi, pada yang pernah senyumannya saya dengan sengaja atau tidak sengaja tidak balas , maafkanlah dan InsyaALLAH akan saya perbaiki...

Yang paling penting antara cara kita hendak berbuat kebaikan ialah banyakkan bersedekah dengan senyuman...mungkin pahit untuk senyum pada kita itu, tapi siapa tahu senyuman kita itulah yang sangat diperlukan oleh kawan kita yang mungkin pada masa yang sama perlukan sesuatu untuk melegakan hatinya.

semoga kita dapat belajar sesuatu dari setiap yang berlaku disekeliling kita..
belajarlah dari setiap nafasmu..dan syukuri setiapnya...

moga kita semua sentiasa dalam redhaNYA..
wassalam...

Tuesday, April 14, 2009

sungguh istimewa..

assalamualaikum warahmatullah...

hari ini sungguh istimewa...pelbagai perasaan bercampur baur...ada perkara yang melukakan hati sbenarnya telah berlaku pada hari ini..
namun semua itu, bagai angin yang pergi berlalu begitu sahaja tanpa meninggalkan kesan cuma sedikit rasa dingin untuk kupelajari sesuatu darinya..

hari ini sungguh istimewa...walau sedikit terluka..namun lebih banyak perkara yg mampu membuat senyumanku kembali terukir..

apa yang membuat kita luka eloklah kita biarkan agar ia akan pergi berlalu tanpa kesan yang mendalam, namun, eloklah perkara yang membuatkan diri ini gembira dicoretkan..

apa yang menggembirakan pada hari ini ialah 6 kawan yang telah lama hilang contact menghubungi diri ini..ada yang sms, call dan ym..Ya ALLah amat kusyukuri persahabatan ini..

bermula dengan sms dari timur tengah..dari teman yang amat dirindui..aiman..sungguh sy sanagt merindui aiman..namun komitmen dan masa terhadap undertakin future menjarakkan kami..walaubgmnpun InsyaALLAH ikatan persahabatan ini masih seperti dahulu n mungkin lebih baik...bait sms aiman berbunyi:
''kekadang hati merintih derita,jiwa menangis sedih, akal mengeluh letih..namun hakikat hidup takkan berubah, yg perlu diubah adalah diri yg menghadapinya..hati memilih jalan, akal memulakan langkah & iman meluruskan arah..moga kasih ALLAH bersamamu..amin..InsyaALLAH...salam rindu"

untuk aiman..moga kasih ALLAh juga bersamamu..amin... n sesungguhnya kurindukan persahabtan kita...

selain aiman..sy menerima sms dr e-pah..shbt ms sekolah menengah..hmm..setelah sekian lama..ingin rasanya diri ini meminta maaf kerana sudah lama x menghubungi e-pah..moga kita semua menjadi orang berjaya di dunia n akhirat..moga ukhuwah ini berkekalan...

dalam kelas ari ni plak..tiba2 dengar bunyi tefon, na tgk skrin tepon n..ATIM..
atim shbt masa skool dulu..huhu..rindunya..tapi apakan daya dalam kelas c.mai..xleh la jawab tefon tu..tapi alhamdulillah..,terasa bahawa hari ini hari yang istimewa, ramai shbt2 yg dirindui hubungi diri ini..

balik kelas..k.ba pula yang masuk ym..kakak yg banyak membantu diri ini pada semester pertama..sungguh cepat masa berlalu..rupanya sudah hampir satu semester kami x jumpa..moga k.ba yang bakal menamatkan praktikalnya nex wik akan berjaya dalam hdup dunia n akhirat..

dan seterusnya..dari k.tka..kakakku yang kukenali di tempat dimana where the journey begin..sms k.tka ni sdey sket..k.tka meminta maaf dan meminta halal setiap sesuatu..agak pelik namun..na menganggap bahawa memang sepatutnya kita dari semasa ke semasa sentiasa memohon maaf dengan sahabat atas apa yang terjadi kerana...kita tidak tahu bila diri ini atau diri sahabat kita kan dipanggil menghadap Ilahi..
namun, untuk k.tka ikatan ukhuawah ini telah menyebabkan diri ini memaafkan andai ada salah dan silap antara kita kerana antara rukun ukhuwah adalah berlapang dada.. dan yang sama kuharap dari k.tka n semua agar sentiasa memafkan diri ini yang serba kekurangan..

dan tegurlah andai ada diri ini secara sengaja atau tidak mengguriskan hati anda semua..
semoga kita semua menjadi insan yang pemaaf....

semoga kita semua sentiasa dalam redhaNYA...

Monday, April 13, 2009

kekasih2 cikna..

assalamualaikum warahmatullah..
sebelum kt masuk mode serius cerita hal semasa..
meh la kenal lu ngan kekasih2 hati cikna ni..hmm..bermula ngan anak k.jah (kakakku yg sulung)..
alkisah anak sulung k.jah nama dia ahmad 'alauddin alhafiz @ abg din..da only guy in his siblings..
abg din ni very special , perwatakan yg agak kasar sbenarnya punya ht yg lembut, ada ciri2 abg long, bila tgk dia nga eput (adk bongsu dia) rasa cam what a responsible bro...

abg din ada 4 org adik prmpuan, starting from noor aunie atiyah adilah (angah), noor amnie asilah (alang, dulu panggil acik, lagi dulu panggil ibak bcoz debab), then noor anis alwani (acik) n last but insyaALLAH not least noor adni adnani (aput,nama yg ayah ngah(abgku) bg)...n InsyaALLAh eput ni akan dpt adik br..coming soon..hiks2 sukanyer..

apa yg istimewa ngan anak2 sedaraku ni, diorang leh wat cikna diorang tergelak sorang2 bila rindu, hmmyg paling cikna akan igt, skang bila call angah akan ckp dia nak warna pink, alang nak purple..huhu nak suh beli jam..dh la akhir sem..cikna diorang ngah pokai..si anis @ acik plak bila call ayat dia satu jer.."ni anis ni" tu jer yg dia tau..huhu...

cikna ada agi anak sedara citer blum habis. yg ni anak abe plak...yg sulung pun lelaki nama dia muhammad danish syahmi n bleh panggil abg danish..danish ada adik panggil nisha nama penuh nisha ialah nur danish syaza maisara...huu panje la nama dio..

danish amatlah rajin orangnyer, but jaga2, abg danish ni ada mood dia, tp jrg nampak dia xde mood, but bila dia dh xde mood , habis ler... adik dia si nisha,, nisha ni very spesel..umur br brapa tahun tapi mulut aduhhh..letih cikna, paling pasal nisha n danish diorang suka menyanyi..kalau diorang ada xyah la pasang radio..hmm..diorang berdua jer...coming soon adik..insyaALLAH kalau ada rezeki...

yang pasti sume anak sedara cikna ni anak sedara paling best cikna pernah ada..
moga kita semua sentiasa dlm redhaNYA..
wassalam..

nur ariff..

assalamualaikum warahmatullah..

nur ariff ..
tersemat kisah kasih pada nama tu..
kisah kasih ALLAHyarham abah yg
meninggalkanku tidak sampai 2 bulan lalu..
pemergian abah pada 20.02.09. meninggalakn kesan yg mendalam dalam hidup ini..
namun peristiwa ini lah yg byk mengajar diri ini untuk menjadi lebih tabah..
lebih menghargai..dan yang paling penting lebih mensyukuri..setiap nafasku..

sungguh amatku syukuri 4o minit terakhir bersamanya..
4o minit yg sgt bermakna dlm hidupku..
aku tiba dirumah tika itu lebih kurang 4 pagi..
dan abah pergi dalam 4.40 pagi..

ada satu kisah yang aku ingin kongsikan disini..
kisah kasihnya ayah pada abah..
ayah merupakan kakakku..
saat abah sakit dialah yg menjaga abah..
dengan penjagaan yang sgt baik..
yg aku rasa aku x mampu lakukannya..
tika abah sedang nazak..ibuku menyatakan semua disisi telah memaafkan abah dan kami redha jika sudah sampai masanya untuk abah pergi.
namun abah bagaikan ada sesuatu yang tersangkut dihatinya ... namun setelah ibuku menyatakan bahawa ayah yang masih lg dlm perjalanan memohon maaf dan ayah juga suruh sampaikan bahawa dia telah memaafkan abah...selepas beberapa ketika abah pergi dengan tenang... terasa bahawa bagaikan abah sebenarnya sedang menunggu ayah..
moga roh abah dicucuri rahmat dan ditempatkan dlm kalangan orang yang beriman..

mek yang kusayang sentiasa..
mek adalah ibuku..
pemergian abah diterima mek dengan sgt tabah...
malah tika abah sakit mek sentiasa disisi..mampukah aku jd setabahmu mek...
dan sekarang setiap yang aku lakukan..insyaALLAH akanku berusaha untuk membahagiakan hati mek..hartaku dunia n akhirat..
akanku cuba untuk berbakti n menjaga hati mek semampu mungkin..
n mek doakanlah kejayaan anakmu ini..
moga impianmu untuk kebaikanku dapat anakmu realitikan..
hakikatnya kita manusia hanya mampu merancang ..hanya Dia yang maha Kuasa menentukan..

moga kita semua sentiasa dalam redhaNYA..
wassalam...

akhirnya yang pertama..

assalamualaikum warahmatullah..

Alhamdulillah..
akhirnya tersurat lah juga penulisanku yang pertama dalam blog ni..
InsyaAllah..moga tulisan ini bisa memberi manfaat pada diriku dan sahabat2 semua..
cuma setinggi syukur kerana..
akhirnya yang pertama dari ku menjadi realiti..
andai penulisan ku selepas ini ada yang silap..
mohon ditegur..
welcome..
wassalam..