Wednesday, January 20, 2010

takziah... tahniah dan taziah..

Assalamualaikum warahmatullah..

salam satu akidah..

Maafkan na bagi sesiapa yang menunggu entry terbaru blog ni..

Alhamdulillah, hari ini, detik ini, saat ini jari ini mahu menari di atas keypad bagi menyampaikan sedikit ilmu kepada diri sendiri terutamanya juga kepada sahabat2 yang dikasihi. Semoga anda semua dalam redhaNYA.

Tahun ini, bulan ini dan sehingga hari ini, na telah dikejutkan dengan kehilangan empat orang yang na sayang sama ada dari pertalian darah atau dari pertalian ukhuwah dan akidah.

Kehilangan orang yang kita sayang, walau sudah hampir setahun berlalu, namun, masih terbayang lagi senyumannya, gurauannya luahannya. Bingkisan rindu untuk arwah abah. Moga abah bahagia di sana. Kami disini akan berusaha menjadi anak yang soleh kerana ALLAh agar doa kami menjadi pelindung untukmu abah dari azab yang ...hanya ALLAh yang tahu.

na sayang abah.
namun,
sayang kepada manusia tidaklah seharusnya melebihi sayang kita kepada PenciptaNYA..

I love ALLAH
sesungguhnya solatku, ibadahku,hidupku dan matiku kerana ALLAH ta'ala.

Pemergian mereka satu tarbiah.
Kehilangan mereka satu demi satu,
cukup untuk membuatkan kita bermuhasabah atas setiap saat nafas ini.
Ya ALLAH, ampunkanlah dosa2ku...
Astaghfirullahal'azhim.

Kehilangan nenda tersayang pada 04.01.10.

Allah lebih menyayangi beliau,
ketika arwah abah meninggal dihadapan nenda hampir setahun dahulu, na kuatkan diri dari sedih, kerana pada na ketika itu, nenda sepatutnya lagi sedih, sebab dialah yang telah melahirkan abah. dan sekarang dia jugalah yang melihat pemergian abah. sungguh tabah nendaku..

dan tatkala nenda pergi, rasanya hampir sama dengan pemergian abah, kerana arwah abah adalah anak tunggal, jadi arwah abah pergi tidak meninggalkan adik beradik, namun ditinggalkan nenda bersama kami, sedikit terubat rindu ini melihatkan muka yang hampir sama, perangai yang hampir sama, telatah yang hampir sama. Namun, ALLAH lebih mnengetahui, perginya nenda bersama kenangan arwah abah ada hikmahnya..

ALfatihah untuk arwah abah dan nenda tersayang.


Kehilangan kedua adalah kehilangan mereka berdua.

Seoerti yang diketahui ramai warga UPSI, kita semua baru sahaja kehilangan sahabat2 yang amat disayangi kerana akidahnya. Perginya Allahyarham Fadhiri dan ALLAHyarham faizol memberikan kesan yang besar kepada kita semua terutama sahabat2 yang pernah bekerja dengan mereka. Hari ini,hati dan jiwa mereka yang besar dalam pekerjaan dakwah ini menjadi titik semangat untuk sahabat2 meneruskan perjuangan yang telah mereka turut sama juangkan. Amar ma'ruf dan nahi mungkar..
Akhlak mereka menjadi sebutan sahabat2 sehingga ke hari ini. InsyaALLAH mereka telah menjadi contoh yang baik kepada kami sepanjang mereka belajar di sini.

berbahagialah sahabat2ku di sana.


Al-fatihah untuk Allahyarham Fadhiri dan Faizol.


Kehilangan yang keempat. Hilangmu... peringatan yang terbaru..


Pagi tadi, lebih kurang jam 4 pagi tadi, Allahyarham datuk saudara na telah kembali ke rahmatullah..
Apabila mendapat berita tersebut.. Hanya lnnalillahi wainna ilaihi ra'ji'un sahaj yang mampu dilafazkan, tiada lagi air mata yang mampu keluar kerana kehilangan demi kehilangan. Semoga berbahagia arwah di sana. Cuma suka untuk na coretkan sedikit kenangan dari arwah. semoga kita mengambil pengajaran bersama.

Arwah datuk saudara ini sangat rapat dengan kami. Walaupun arwah nenda tinggal di pahang, datuk saudra na selalu datang ke rumah, melihat anak dan cucu2 kakaknya ini.
dialah juga antara tempat rujukan arwah abah.
Saat arawah abah tiada dulu, dialah juga antara yg terawal hadir dan mengalirkan air mata.
Kami adik beradik selesa bergurau dengan arwah.
Arwah antara orang yang baik kata2nya.Paling penting, arwah sangat menjaga hubungan persaudaraan antara adik beradik. Sangat rapat dengan arwah nenda.
dan ALLAH lebih menyanygi mereka berdua, Arwah pergi selepas hampir 16 hari pemergian nenda. jagalah hubungan adik beradik kita.


Alfatihah untuk ALLAHyarham P.muda Daud. (Daud Bin Deraman)


Suka juga untuk na coretkan bingkisan tahniah dan takziah untuk sahabat na, syukriah dan atifah yang telah berjaya menjadi MPP Universiti Malaysia Terengganu. InsyaALLAH bertanggungjawab orangnya. Semoga syuk dan atifah berjaya memanfaatkan medan amar ma'ruf yang besar ini. Tahniah dan takziah juga kepada sahabat MPP UMT yang lain. Tidak kiralah anda bertanding atas 'stand apa', kemenangan anda seharusnya menjadi medan untuk anda bersama2 mengajak ke arah kebaikan. Peluang untukmu berbakti pada agama kian terbuka luas, cuma, terpulang antara kamu mahu atau tidak.


semoga sentiasa dalam redhaNYA

Semoga hidup kita sentiasa dalam redhaNYA.
dan yang telah pergi..
Semoga ditempatkan dalam kalangan hambaNYA yang beriman.


salam muhasabah.

wassalam

No comments: