Monday, May 11, 2009

walau lambat...tapi ...

assalamualaikum warahmatullah...

apa yang lambat?.. huhu lambat nak post pasal hari ibu...


kenapa yer penting hari ibu pada kita semua?...walau belum lagi bergelar ibu..ehem22x..
tapi rasanya bagai mengerti kegembiraan ibu-ibu di seluruh dunia apabila tiba hari ibu...
mana tidaknya...dalam 365 hari dalam setahun kurniaanNYA...ada satu hari yang khusus yang mana pada hari ini kebanyakan anak2 akan mengingati ibu mereka...
ya memang..ada yang melupakannya..namun tidak mengapa..biar kita terlupa hari itu..namun jangan kita lupakan ibu kita...

jadi...di hari yang mulia ni..eh macam raya plak...i would like to wish my 'mek'..selamat hari ibu..moga kasihmu dan doamu ibu kan sentiasa menjadikan anakmu hamba yang sentiasa berada dalam RedhaNYA...

juga buat ibu2 yang lain...moga sentiasa disayangi dan dikasihi anak2 ..dan semoga sentiasa berada dalam doa mereka...


untukmu ibu..
secebis wadah dariku tanda kasih
dan penghargaan yang tulus dariku..
hanya untuk mu..ibu...


mentari petang tiba lagi..
dan aku masih disini..
menunggu datangnya suara itu..
suara penuh kasih dan cinta..

yang memanggil aku untuk pulang..
menghadapi sang malam...

suara itu..
suara ibu...

walau kekadang terdengar sedikit meninggi..
dek degilnya anakmu...
walau kekadang terasa mendatar..
dek letihnya dirimu...
namun aku..
aku anakmu..
kan sentiasa menantikan suara itu..

suara itu..
yang mendidikku.
menjadi hamba Dia Yang Satu..
yang taat pada perintahNYA..


pernah satu ketika suara itu..
bergetar..hadir dengan airmata..
airmata yang cukup
untuk membuatkan anakmu rasa berdosa..
kerana aku tidak berjaya menyekatnya..
walau ia mengalir bukan kerana
salahnya aku..

untukmu ibu..
cukup kali itu..
bagiku untuk melihat airmatamu...

terlalu banyak aku pelajari dari air matamu..

untukmu ibu..

anakmu ini..insan biasa..
namun aku punya impian luar biasa
impian ku ..untuk
bertemumu di syurga...
maka demi itu...
aku berdoa..

agar tidak menjadi hamba yang lupa..
lupa untuk mendoakanmu..

dalam setiap doaku..


untukmu ibu..
dikau kekuatanku..

ketabahanmu mencorak hidupku..

untukmu ibu..
andai ku diberi peluang untuk mengulangi satu ayat untukmu
dalam setiap saat hidupku...
akan ku katakan.
'syukran ya ummi'

untukmu ibu..

semoga kebahagiaan dan ketenangan..

menghiasi hidupmu dunia dan akhirat..

salam kasih dariku..
yang akan sentiasa merindukan suaramu..

walau dikau hanya di hadapan ku..

untukmu ibu...
selamat hari ibu..

sekian dulu..
wassalam...

hm..
take a deep breath and learn...

2 comments:

aisyasaliha said...

mende la na letak puisi sedih plok cni.. hmm, rindu ke mok siha.. huhu.. pape pun, selamat hari ibu juga buat na,, for da next five years.. Insha Allah.. hehe

nur ariff said...

huhu..sdey ko..
na pun nak wish siha selamat hari ibu gop..
hehe..kalau na for the next five years..
siah bila?..oh next for years n a half la tu..

hehe
wassalam