Monday, July 4, 2011

ustazah @ cikgu

Assalamualaikum warahmatullah,

semakin masa berlalu, semakin tumpul pena jari yang jarang-jarang sekali diasah untuk menulis..

tapi tak mengapa, pena yang tumpul pun masih mampu menulis..

Terjun dalam dunia praktikal, buat diriku mengerti betapa mencabarnya tugasan seorang guru..

melihatkan sahabat-sahabat yang sentiasa update status praktikal mrk di fb dan blog..terasa dunia ini berwarna warni...pelbagai karenah, pelbagai gelagat..

namun, apa ertinya semua itu, jika kita tidak mengambil pengalaman dan peluang yang ada ini, untuk mendekatkan diri kta kepada yang Esa, untuk lebih mengagumi ciptaanNYA..

Dunia yang warna warni, berkekalankah hingga ke akhirat, jika kita hanya berniat untuk mewarnakannya menggunakan dakwat dunia semata?...

Semakin hari, semenjak hari pertama ditugaskan sebagai guru praktikal.. terasa semakin banyak yang perlu diri ini belajar.. semakin menghargai kepelbagaian pada sifat-sifat manusia, semakin besar rasa tanggungjawab terhadap masyarakat..

Biar, biar org kata, apalah sgt yang kita mampu lakukan.. biarkan mereka dgn persoalan yang sentiasa mendahulu tindakan..

kita dahului tindakan melebihi kata.. menangi hati murid kita, dekatkan mereka pd Pencipta.. sentuhlah hati mereka dengan sentuhan yang bermakna... didik mereka untuk luaskan pandangan mereka, menembusi benteng dunia, agar sentiasa patuh pada yang Esa, demi menggapai janji bahagia Yang Esa di akhirat sana..

besarnya tanggungjawab seorang guru...mampukah aku? hanya kepada Dia aku mohon dpermudahkan.

1 comment:

Cikgu Fasiha said...

Balik rumah, perasan tak.. takda cerita lain yang lebih panas selain cerita tentang student. Saya akan selalu merindukan mereka. Insha'Allah..