Wednesday, July 7, 2010

doa, air mata dan keringat

Assalamualaikum warahmatullah..

semoga sihat sentiasa hendaknya (macam tulis surat)

Alhamdulillah, di kehambatan waktu ini, na cuba untuk mengisi lebih kurang 10 minit yang berbaki sebelum bergerak untuk bengkel.

Alhamdulillah, na dalam usaha untuk menghabiskan bacaan dua buah buku dan sedikit perkongsian yang ingin na berikan disini perihal apa yang na baca.

Buku pertama yang na 'import' dari rumah dan dibawa kesini, bertajuk "Penyakit dan Penawarnya" . Banyak pengajaran dari sedikit bab yang na baru berpeluang untuk selesaikan. Bab pertama buku ini menyentuh soal doa. Ramai dari kita semua bersikap tergesa-gesa dalam berdoa, dan itulah antara sebab kenapa do'a tidak dimakbulkan. Bagaimanakah tergesa-gesa dalam berdoa?.

Hadith ini menjelaskan.
Dalam kitab hadith Imam Ahmad daripada Anas, disampaikan bahawa Rasulullah saw bersabda: " Seorang hamba akan selalu baik selama dia tidak tergesa-gesa dalam berdoa." Maka bertanya, " Bagaimanakah seseorang tergesa-gesa?" Rasulullah saw menjawab, " Orang tersebut berkata, " Aku telah berdoa kepada tuhan , namun dia belum menjawab(memakbulkan) doaku."


Dinyatakan juga dalam buku ini mengenai adab-adab berdoa, waktu-waktu ijabah dan kegagalan sesuatu doa syarat-syarat mustajab dam beberapa perkara lagi mengenai doa.

Suka untuk na petik dari buku ini bahawa Umar juga berkata, " Sesungguhnya aku tidak memikul beban dengan mendesakkan ijabah, tetapi lebih didorong oleh keinginan untuk berdoa. Maka, camkanlah bila kalu diilhami untuk berdoa. Sesungguhnya ijabah itu mengikutinya (bersamanya)."

Berdasarkan perkataan Umar itu, seorang penyair mengatakan: Barangsiapa diilhami berdoa, bermakna dia akan mendapat ijabah.

Jadi,teman-teman peganglah firman ALLAH dalam surah Ghafir ayat 60 yang bermaksud: "Berdoalah kepada-Ku, nescaya Aku akan memakbulkan."

SubhanaLLAH masa berlalu dengan sangat pantas.. na mngundur diri dulu.... dan akan na sambung bacaan na mengenai airmata dan keringat pula. InsyaALLAH.

semoga sentiasa dalam redhaNYA.

Belajarlah dari setiap nafasmu dan syukuri setiapnya..

wassalam.

1 comment:

Melorian said...

nampaknya sudah ada bunga2 dan kapal layar.